LA CE PRESIUNE TREBUIE UMFLATE CAUCIUCURILE BICICLETEI DE ȘOSEA

Chiar dacă în general presiunile recomandate sunt indicate pe laturile cauciucurilor bicicletelor de șosea, acestea au doar niște valori indicative.

Este vorba în general despre presiunea maximală admisibilă și uneori de presiunea minimală. Dar aceste valori trebuie adaptate în funcție de tipul de practică, tipul de drum, dar mai ales de greutatea ciclistului.

LA CE PRESIUNE TREBUIE SĂ UMFLI CAUCIUCURILE BICICLETEI DE CURSĂ?

Multe persoane se mulțumesc să umfle cauciucurile cât mai mult posibil, crezând că în acest fel va vor avea un randament mai bun. Este o eroare. Dacă în raport cu greutatea ta umfli mai mult decât trebuie cauciucurile vei pierde din randament, mai ales pe drumuri denivelate sau cu gropi, pe care cauciucul în loc să se deformeze, va avea tendința să sară de pe asfalt. Acest lucru va provoca pierderi mari la nivelul transmiterii de energie.

PRESIUNEA TREBUIE ADAPTATĂ ÎN FUNCȚIE DE PRACTICĂ

Practicanții de MTB au înțeles că este important să adapteze presiunea în funcție de tipul solului. Cauciucurile și presiunea lor trebuie adaptate în funcție de tipul solului: teren stâncos, umed, noroios, etc.

Pe șosea, condițiile sunt mai puțin variate.

Doar cicliștii de pistă vor avea motive să umfle cauciucurile la presiuni foarte mari (10 bari sau mai mult) dar în cazul lor solul pe care practică este în general perfect.

PRESIUNEA CAUCIUCURILOR: 10% DIN GREUTATE

În general, presiunea cauciucurilor trebuie să fie la 10% din greutatea ciclistului. Este bine să urmezi acest indice, chiar dacă există și limite superioare și inferioare care nu trebuie depășite de cei care cântăresc foarte puțin sau foarte mult.

La mai mult de 80 de kg este inutil să umfli cauciucurile prea mult. Este recomandat să nu depășești 8.5 bari, chiar și pentru un ciclist de 100 de kg.

Pentru cicliștii mai ușori, de 50 de kg și mai puțin, limita inferioară de 6 bari este un minimum sub care nu trebuie să scazi pentru că riști să spargi camera de aer în denivelările de pe șosea.

Aceste valori sunt doar indicative și trebuie să fie adaptate în funcție de fiecare utilizator. În funcție de tipul de drum pe care mergi și în funcție de preferințe, poți varia aceste presiuni (+/- 0.5 bar).

Este bine de știut că nu vei câștiga randament dacă vei umfla cauciucurile la 9 bari și mai mult. Cel mult te vei alege cu o durere de spate !

De exemplu, într-un caz concret, o persoană de 73 de kg își poate umfla cauciucurile din spate la 7 bari maximum și în general 6.5 bari pentru cauciucurile din față. Aceste valori sunt suficiente pentru majoritatea cazurilor și cauciucurile nu se sparg mai des decât media obișnuită (o pană pe an).

Toate aceste valori de presiuni sunt oferite pentru cauciucuri standard de 700 x 23. Pentru cauciucurile mai mari de 700×25, poți opta cu ușurință pentru presiuni cu 0.5 bari mai puțin, în raport cu acest grafic.

CAZ SPECIAL DE STRĂZI PAVATE

Pe străzile pavate, cicliștii profesioniști au obiceiul de a utiliza des furtunuri de 28 mm pentru mai mult confort.

De exemplu, atunci când a câștigat Paris Roubaix, Fabian Cancellara utiliza furtunuri de 27 mm umflate la 5.5 bari în față și doar 6 bari în spate. El cântărește 81 de kg și acest lucru nu l-a împiedicat să meargă cu o viteză medie de 45km/oră.

POMPA DE PICIOR ESTE INDISPENSABILĂ

Pentru a atinge astfel de valori de presiuni destul de ușor te poți baza doar pe o mini-pompă care este concepută pentru depanări la marginea drumului în caz de pană.

Cu ajutorul unei pompe de picior cu manometru vei atinge ușor presiuni de 7 până la 8 bari, cu precizie.
Chiar dacă în general presiunile recomandate sunt indicate pe laturile cauciucurilor bicicletelor de șosea, acestea au doar niște valori indicative.
Este vorba în general despre presiunea maximală admisibilă și uneori de presiunea minimală. Dar aceste valori trebuie adaptate în funcție de tipul de practică, tipul de drum, dar mai ales de greutatea ciclistului.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*